Engin Akyürek Kimdir

Engin Akyürek (d. 12 Ekim 1981), Türk aktör.

Biyografisi
Aslen Erzincan Tercanlı olan ve doğma büyüme Ankaralı olan Engin Akyürek, memur bir baba ile ev hanımı bir annenin iki oğlundan ilkidir. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü mezundur.

Kariyeri
Üniversite yıllarında tiyatro ile ilgilenen Engin Akyürek, 2003’te elemelerine geldiği İstanbul’da Türkiye’nin Yıldızları adlı yarışma programında birinci olarak sanat dünyasına adım attı. Yarışmanın sona ermesinin ardından, Yabancı Damat adlı televizyon dizisinin kadrosuna katılarak Kadir Sadıkoğlu karakterini canlandırdı (2004-2007). 2006’da Kader adlı sinema filminde Cevat karakteriyle ilk sinema deneyimini yaşadı. Karayılan (2007-2008) adlı dizide Nizipli karakterini, Bir Bulut Olsam (2009) adlı dizide Mustafa Bulut karakterini ve ününe ün katan Fatmagül’ün Suçu Ne? (2010-2012) adlı dizideki Kerim Ilgaz karakterini canlandırdı. Farah Zeynep Abdullah ile birlikte, Bi Küçük Eylül Meselesi (2014) adlı filmin başrolünde yer aldı. Aynı yıl Tuba Büyüküstün ile birlikte başrolünü paylaştığı Kara Para Aşk adlı dizide Ömer Demir karakterini canlandırdı. Türkiye’de birçok ödül almış olan Akyürek, Uluslararası Seul Drama Ödülleri 2015’te “En İyi Aktör” seçilmiş ve Emmy için “En İyi Erkek Oyuncu” engin akyurekkategorisinde aday olmuştur. Akyürek son olarak başrollerini Fahriye Evcen ve Sarp Levendoğlu‘yla paylaştığı Ölene Kadar kadar dizisinde Dağhan Soysür karakterini canlandırdı.

Özel yaşamı
Bekâr olan Engin Akyürek, koyu bir Beşiktaş taraftarıdır.


Filmografi

Yıl Dizi Adı Rol Notlar
2004 – 2007 Yabancı Damat Kadir Sadıkoğlu Oyuncu
2006 Kader Cevat Oyuncu
2007 – 2008 Karayılan Nizipli Oyuncu
2009 Bir Bulut Olsam Mustafa Bulut Başrol Oyuncusu
2010 – 2012 Fatmagül’ün Suçu Ne? Kerim Ilgaz Başrol Oyuncusu
2014 Bi Küçük Eylül Meselesi Tekin Başrol Oyuncusu
2014 – 2015 Kara Para Aşk Ömer Demir Başrol Oyuncusu
2017 Ölene Kadar Dağhan Soysür Başrol Oyuncusu